Panamai elnök, Juan Carlos Varela: “Megmutattuk, hogy tudunk focizni”

Korábban egy kilométer távolságra volt a Szocsi Fisht Stadionban, és látta, hogy Panama debütál Belgium ellen. És annak ellenére, hogy a Varela 3-0-os vereséget szenvedett, lábáról lábra ugrálva képzeletbeli labdát rúg, miközben egy történelmi estét él meg, azt mondja, hogy büszke játékosaira. Úgy érzi továbbá, hogy a Panama nehéz játék már nem elérhető – bár ez a következő Anglia. Végül is ezeket tanulmányozta.

Három nappal azelőtt, hogy Varela Vlagyimir Putyin mellett ült a Vörös téren – és ez azt mondja, hogy a labdarúgás hatalmának és elérhetőségének a bemutatója.Varela, a 2014 óta elnökölt elnök, akit a verseny előestéjén meghívtak az opera gálára, a Világkupája nem csupán egyedülálló lehetőséget jelent a játékosok számára, hanem egy nemzet számára is, amelynek hírnevét a Panama Papers kinyilatkoztatása sújtotta, és amely továbbra is igyekszik megoldások a legkeményebb környékeivel szembesülő társadalmi problémákra. Tavaly áprilisban Amílcar Henríquez-t egy 20-szor lőtték a panamai középpályásról, Colón lakóhelyén kívül. És amikor Putyin elnök mellett lehetőségem volt az operára menni…- mondja mosolyogva, a mondat végén. „Nem az Putyin mellett ülő elnök volt, hanem a játékosok, mert én képviseltem őket.Azt mondtam nekik: ‘Nem tettem semmit, hogy ott üljek; te voltál te. ”Az volt az egyetlen mód, ahogyan a nemzeti csapat a világkupán játszott. Állami látogatást tehetek Moszkvába, meglátogathatom Putyint vagy Trumpot, Kína, Theresa May, de ülök Putyin mellett az operanál? Megköszöntem a játékosoknak, hogy lehetővé tették, hogy itt lehetek. Két óra az opera alatt, hallgatva és beszélgetve az orosz elnökkel a dolgokról, politikai kérdésekről, békéről, társadalmi kérdésekről, sőt még Szíriáról is. Sid Lowe Bővebben

„A futball nem csak maga a sport, hanem azt jelenti, hogy társadalmi szempontból hogyan összehozza az embereket. Látni a stadiont, melyben csaknem 45 000 ember tele van, és hallani, hogy leginkább minket támogat – nem csak panamai, hanem panamai emberek is a világ minden tájáról.Láttam egy belga házastársat, aki egy panamiai házas volt, mindegyik készletben egy. A futball egy kedves party. Nem ismertük Oroszországot, és nem ismerik Latin-Amerikát. Hihetetlen volt 40 000 perui hallgatás. És látva mindenhol Szocsiban a Panama zászlót, tartozom ezeknek a fiúknak.

„Nagyon fontos volt a csapat kvalifikációja, különösen, ha látod a csapatok költségeit. Olyan csapatokról beszélünk, ahol olyan játékosok vannak, akiknek értéke 700 millió dollár, ami ezeknek a fiúknak az erőfeszítéseit szolgálja. Mindenekelőtt üzenetet küld a barriókban (marginális szomszédságban lévő) fiataloknak, a társadalmi kockázatnak kitett embereknek, és megmutatja nekik, hogy leküzdheti az akadályokat, és a helyes utat választva lehet valaki az életben. Ez nem csak egy helyszíni győzelem, hanem a báróban elért győzelem. Ez egy remek vetőmag, amelyet elültettek, valami kezdete.A föld megáll a ma; ez mindenkit egyesített.

„Henríquez halála nagyon szomorú pillanat volt számunkra, és heg maradt. De ezek a játékosok példa a bario gyerekeire. A probléma a rossz vezetés, a rossz példák, a közgazdaságtan. De amikor meglátják ezeket a fiúkat, ez létrehozza a követendő modellt.Mindannyian tudunk segíteni, mindenkinek a területén: a pályán, én az ország biztonságával. ”

Varela szerint elit teljesítményközpontot terveznek építeni, ahogy Costa Rica tette; az ifjúsági futball fejlesztése, amelynek szinte teljes egészében hiányzik a felépítése; és ösztönözze a magánbefektetéseket a klubokban és a bajnokságban, amelyek még nem hoznak jelentős jövedelmet. „Oroszországban tartózkodás nagy megtiszteltetés, és pozícionálja Panamát: az egész bolygó panamai játékosokat lát Anglia és Belgium ellen. Képzelje el ezt marketing szempontból: azzal a feltevéssel kezdődik, hogy az számít, hogy ismerik a nevét, akkor jó benyomása van rólad, majd talán úgy döntenek, hogy meglátogatják az országot, és keresnek egy terméket.Panamát hallhatjuk, ismertté tehetjük és a sport révén is megtervezhetjük. ”Facebook Twitter Pinterest Belgium kapus, Thibaut Courtois megállítja a panamai Michael Murillo lövését. Fénykép: Odd Andersen / AFP / Getty Images

Ez különösen fontos a Panama dokumentumok után? – Kétségtelen – mondja Varela. „Ez segít az embereknek látni az igazi Panamát, amely ország az emberek küzdenek, erőfeszítéseket tesznek a továbblépésre és az előrelépésre.A híres papírok egy adott pillanatban nagyon különleges helyzetet jelentettek: vágyakoztak arra, hogy az országot ez alapján határozzák meg, amikor Panama sokkal több. A „jogi szolgáltatások” nem csak a gazdaságunk 0,1% -át teszik ki.

„Panamának van csatornája, kikötői vannak, Latin-Amerika legfontosabb légiközlekedési csomópontja, a világ egyik legfontosabb pénzügyi központja… ez a világkupája lehetőséget ad nekünk arra is, hogy megmutassuk az embereknek az [azt a] panamát. ”Erőszak, tragédia és egy megbecsült panamai játékos gyilkossága | Sid Lowe Bővebben

Mindenekelőtt ez lehetőséget ad Panama számára, hogy megmutassa labdarúgóit. „Az első felében egy olyan csapatot láttunk, amely focizott a világ harmadik legerősebb oldalán, egy olyan csapat, amely az egyik kedvenc a verseny megnyerésére” – mondja Varela. „Nem csak az első játékod játszik; méltósággal versenyez, mint mi.Még gólt is szereztek gólt.

„A meccs előtt mondtam nekik: amikor ez a három játék véget ér – vagy még tovább, mivel nem tudjuk, mi fog történni -, úgy kell éreznie, hogy ők mindent megtettek, amit akartak. Ez az ami számít. Láttam egy szervezett, felépített csapatot, amely az eredményvonal ellenére soha nem esett össze. Megmutattuk, hogy focizhatunk. ”

„ Ezután gratuláltam nekik. Szóval 3-0 volt? Igen, de nagyon boldog voltam. Felállítottuk a védekezésünket, és három-négyszer megállítottuk Belgiumot, a világ legjobb játékosait. 1-1-es esélyünk volt, nagy esély Michael Amir Murillo-nak. Hihetetlenül megállították. Az első cél megállíthatatlan volt. A második és harmadik [még többet] megtethetnénk. Ha egy pillanatra leesik a koncentráció, egy olyan csapat, mint Belgium, gólt szerezhet. A legkisebb dolog: cél.Mondtam nekik, hogy ez a lehetőség számukra is: talán a legjobb klubok látják őket és jönnek értük. “A fiúkkal tanulmányoztam őket” – mondja. A szállodában később hallatszani lehetett. Ők voltak? Szerette volna, hogy Anglia szerezzen gólt? Varela nevet. “Azt akarom, hogy Panama gólt szerezzen” – jön a válasz. “De úgy érezzük, hogy a mai nehéz játék volt.”

Akkor Anglia könnyű lesz? “Én nem mondtam ezt!” – mondja nevetve. „Minden játék nehéz lesz számunkra, de a legnehezebb volt ma.” A legtörténetibb is.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *